Fibra optica in loc de cablu de cupru – avantaje

1. O latime de banda mai mare.
Fibra optica ofera o latime de banda mai mare fata de cablurile de cupru si are o performanta standardizata pana la 10 Gbps si chiar peste. Mai multa latime de banda inseamna ca fibra optica poate sa transporte mai multa informatie cu mai multa precizie si fidelitate decat cablurile din cupru. Retineti totusi ca viteza fibrei optice depinde in mare parte de tipul de cablu utilizat. Fibra optica single mode ofera cea mai mare latime de banda si nu are cerinte deosebite. Cablurile OM3 50-micron optimizate pe laser au o viteza EMB de 2000 Mhz/km. Cablurile OM4 50-micron optimizate pe laser au o viteza EMB de 4700 Mhz/km.

2. Viteza si distanta
Pentru ca semnalul de fibra optica este format din lumina, in timpul transmisiei se pierde foarte putin semnal, iar datele se pot transmite cu o viteza mai mare si la o distanta mai lunga. Fibra optica nu are o limitare a distantei la 100 metri ca in cazul unor fire rasucite de cablu de cupru neecranat (fara rapel). Distantele fibrei optice depind de tipul de cablu, lungimea de unda si de retea. Distantele pot varia de la 550 metri la 10 Gbps multimode pana la 40 km pentru un cablu single-mode.

fibra optica vs cupru

3. Securitate
Datele dumneavoastra sunt in siguranta cu cablurile de fibra optica pentru ca fibra optica nu radiaza semnalele si este extrem de dificil de atins. Daca se intampla si cablul este deteriorat, lucrul acesta se poate vedea foarte usor, pentru ca acesta va pierde lumina iar intregul sistem va avea probleme. Daca cineva incearca sa sparga securitatea fizica a sistemului dumneavoastra de fibra optica, veti sti acest lucru. Retelele de fibra optica va permit sa puneti toate echipamentele hardware intr-o locatie centrala, in loc sa aveti dulapuri de cablare cu echipamente in intreaga cladire.

4. Imunitate si fiabilitate
Fibra optica ofera transmisii de date extrem de fiabile. Este practic complet imuna la foarte multi factori de mediu care afecteaza adesea cablurile de cupru. Miezul fibrei optice este realizat din sticla, care este un bun izolator, astfel incat curentul electric nu se poate infiltra. Fibra optica este imuna la interferente electrometrice si interferente de frecvente radio (EMI/ RFI) si la alte probleme similare. Puteti rula cablurile de pro-networking.ro langa echipamente industriale fara nici o grija. Fibra optica este, de asemenea, mai putin sensibila la fluctuatiile de temperatura in comparatie cu cablurile de cupru si poate fi scufundata in apa.

 

Comentarii

Leave a reply

Review IT