Ce este uleiul de argan? De unde comandam la pret bun!

Ce este uleiul de argan?

L-ati observat in diverse produse si ati auzit mai multe persoane discutand despre el. Dar ce este de fapt uleiul de argan?

Istoric
Cand ne referim la uleiul de argan, este important sa intelegem ca acesta are o istorie bogata. Uleiul de argan este un produs rar si pretios. Acesta a fost folosit in antichitate in diverse ritualuri de infrumusetare de catre femeile marocane. Copacii de argan cresc in zona de semi-desert din sed-vestul Marocului. Au fructe mai mici decat caisele.

Caprelor le place foarte mult sa manance aceste fructe delicioase si sa se urce in copacii de argan si sa manance fructe chiar daca acestia sunt destul de spinosi.

Caprele strica de asemenea copacii de argan pentru ca se urca in ei, dar multe din produsele pe baza de ulei de argan care se vand azi in magazinele de specialitate provin de la ferme unde nu exista caprine.

TOP 3 magazine cu reduceri la ulei de argan:

      logo      36896      logo

 

Cum se obtine uleiul de argan
In ciuda aromei naturale de nuca, uleiul de argan nu rezulta dintr-o nuca. Copacii Argania spinosa dau roade iar uleiul de argan este extras din samburi. Nu contine nuci.

Extractia uleiului din semintele fructului se poate face manual, iar acest proces necesita destul de mult timp. Fructul arborelui de argan este verde la inceputul primaverii iar apoi devine auriu si cade din copac. Este cules si deschis. Strasul exterior al fructului se da de multe ori la caprele din zona iar samburii sunt indepartati si uscati la soare. Apoi, incepe o munca mai complexa. Fiecare sambure este crapat cu ajutorul unor pietre. Samanta din sambure este scoasa, zdobita in mojar cu pistil si apoi incorporata intr-o pasta groasa cu o piatra speciala. Ulterior pasta este comprimata pentru a putea rezulta acest ulei. Pastea solida a pastei se utilizeaza in alimentatia animalelor sau in procesul de productie a sapunului de argan. Aceasta este una din metodele de extractie a uleiului de argan.

Tipuri de ulei de argan
In esenta exista doua tipuri de ulei de argan. Unele se utilizeaza in alimentatie iar altele pentru in cosmetica. Daca uleiul se utilizeaza in bucatarie, samburii fara coaja sunt prajiti inainte de macinare. In acest mod uleiul va capata o aroma delicioasa de alune. In plus, samburii astfel prajiti produc mai mult ulei decat cei cruzi. Acesta este motivul pentru care uleiul de argan culinar este mai ieftin decat cel folosit in scopuri cosmetice.

Uleiul de argan pentru uz cosmetic are o aroma mai putin intensa atunci cand se aplica pentru prima data iar mirosul dispare in cateva minute.

Doriti sa comandati ulei de argan?

Ati citit care sunt beneficiile uleiului de argan? Doriti sa comandati? Inainte de a pune mana pe o sticluta din acest ulei pretios numit si “lichidul de aur”, trebuie sa stiti cateva lucruri.

Uleiul de argan este intr-adevar un produs miraculos. Folosit ca un rapel de sanatate si tratament cosmetic impotriva imbatranirii, acest ulei s-a bucurat de o popularitate sporita in ultimii ani, mai ales dupa ce guvernul marocan a inceput promovarea beneficiilor acestuia in intreaga lume, pentru a sustine cooperativa femeilor si a asigura un trai decent pentru mii de femei din Maroc. Mai apoi, tot mai multe vedete de la Hollywood au inceput sa dezvaluie faptul ca uleiul de argan este secretul care sta in spatele frumusetii lor. Restul, deja este istorie.

Avand in vedere popularitatea acestui produs in intreaga lume si faptul ca este extrem de rar, nu este surprinzator faptul ca piata a fost inundata cu produse din ulei de argan. Prin urmare, trebuie sa fim atenti atunci cand intentionam sa cumparam un produs pe baza de ulei de argan, pentru a evita solutiile contrafacute.

De ce este atat de valoros?
Uleiul de argan este un ulei vegetal fabricat din samburii copacului de argan (Argania Spinosa L.). Acest arbore se gaseste doar in Maroc. De asemenea, este o planta pe cale de disparitie, desi guvernul Marocan ia masuri pentru a planta mai multi copaci de argan avand in vedere cererea globala care este mult mai mare decat productia neta.

Exista doua tehnici de extractie a uleiului de argan:
1. Metoda traditionala. Berberii din vechiul stat Maroc colectau fructele tari ce treceau prin tubul digestiv al caprelor care se urcau in copac si mancau fructe. Dupa ce erau curatate, fructele erau presate la rece, se obtinea ulei pentru a fi utilizat in alimentatie sau in cosmetica.
2. Metoda de presare. In primul rand fructele sunt crapate cu mana si fructul carnos se arunca. Apoi samburele este macinat, amestecat cu apa si presat pentru a se obtine uleiul de argan. In unele cazuri samburii se prajesc inainte de extractie, lucru care le reduce din beneficiile cosmetice. Asemenea tipuri de ulei de argan se utilizeaza in alimentatie, pentru gatit. Dat fiind faptul ca prima parte a procesului implica munca manuala, uleiul de argan se va vinde pentru un pret mai mare.

Comentarii

Leave a reply

Review IT