Care este cel mai bun SSD? Cum alegi un SSD?

Ce este SSD și la ce folosește?

Deși se află la început, tehnologia SSD deține performanțe ce sunt cu mult superioare față de HDD, prin faptul că are un timp de acces mult mai rapid. Acestea neavând părți în mișcare, sunt foarte rezistente la șocuri și foarte rapide la citirea și scrierea fișierelor mici.

Pentru construirea SSD-urilor se folosesc două tipuri de chip flash de memorie NAND, unul fiind Single Level Cell (SLC) ce stochează pe o celulă un singur bit de informație, și celălalt fiind Multi Level Cell (MLC) putând stoca pe o singură celulă, mai mulți biți de informații. Cele construite cu flash SLC sunt mult mai scumpe și au capacități mult mai mici, cu performanțe foarte bune. Aceste SSD-uri sunt folosite în domeniul IT, în mediul enterprise, la stațiile de lucru profesionale și la servere, performante, durabile și rezistente la multe cicluri de rescriere. SSD-urile construite cu chip MLC, dețin performanțe mai slabe, însă beneficiază de capacități mult mai mari și au prețurile mult mai mici. Datorită prețului mic, acestea sunt cele mai răspândite, găsindu-se cam în toate magazinele de specialitate.

Consultă oferta de SSD-uri – peste 50 de modele in stoc – Intel, Samsung etc..

SSD-utile cu SLC rezistă la 100.000 de scrieri pe o celulă, în timp ce MLC-urile rezistă doar la 10.000 de scrieri pe o celulă, aceasta însemnând că SSD-utile ce au la bază SLC rezistă mai mult timp iar cele MLC au o durată de viață mai scurtă. Tehnologiile ce stau la baza SSD-urilor sunt în primul rând, cea mai nouă și cea mai importantă tehnologie TRIM, deoarece aceasta ajută la păstrarea performanțelor pentru un timp mai îndelungat și la reducerea ratei de erori a controller-ului, Wear Leveling Technology, Error Dettection Correction, Bad Block Management, SMART Technology, NCQ Technology și multe altele, acestea fiind cele mai importante. Cu tehnologia TRIM a SSD-ului nu se mai pierd resursele, mergând la sigur, prin faptul că anunță controllerul că a fost șters un fișier, iar acesta la rândul său va ști ce să facă.

Durata de viață a unui Solid State Drive (SSD) este dată de tehnologiile pe care le deține și de cantitatea de date zilnice ce a fost scrisă pe el.

ssdDiferența dintre un Hard Disk și un SSD este aceea că atunci când vrei să scrii ceva pe un HDD, capul se mișcă, discurile se rotesc căutând locația pentru ca datele șa fie scrise sau citite, iar SSD-ul nu are piese mecanice, acesta asemănându-se cu un stick de memorie obișnuit. Cele mai multe unități SSD sunt folosite pentru stocarea memoriei NAND, neavând nevoie de energia electivă pentru stocarea datelor, așa cum este memoria RAM din calculator. Această memorie NAND face să crească viteza comparativ cu HDD mecanic ce are nevoie de timp pentru a roti discul. La HDD când se produce rotația în jurul axei sale, se poate auzi sunetul rotației în timp ce la SSD nu se aude nimic, deoarece lipsește rotația. Timpul de acces la date al SSD-ului are o viteză de aproximativ o sută de ori mai mare decât la HDD, citirea datelor făcându-se instantaneu. In general limita de scriere a SSD-utilor este limitată, însă în utilizare niciodată nu se va atinge limita.

Referitor la consumul de electricitate, acestea consumă mult mai puțin decâ Hard Disk-urile. Datorită acestui fapt, bateria laptop-ului are o autonomie mai mare de funcționare. Pentru ca SSD-ul să aibă o viață mai lungă de funcționare trebuie să ții cont de niște reguli principale. Defagmentarea SSD reduce timpul de lucru și nu este utilă, și oricum In Windows 7 și 8 defragmentarea este dezactivată. Nu folosi serviciul de indexare a fișierelor, deoarece viteza de citire și căutarea de informații este suficientă. Dacă de obicei folosești așa ceva, în cazul acesta dezactivează-l. Sistemul de operare trebuie să aibă tehnologia TRIM, deoarece aceasta permite sistemului de operare să interacționeze cu SSD, înștiințându-l de fișierele nefolosite. Fără suport TRIM, performanța SSD scade simțitor. Windows XP nu deține suport pentru tehnologia TRIM, aceasta regăsindu-se în Windows 7 și 8, MAC OS x 10.6.6. și în Linux.

Capacitatea SSD-ului nu trebuie umplută la maxim, recomandabil fiind a se lăsa un spațiu liber de 10 – 20 %, acest spațiu fiind utilizat de algoritmii speciali. Pe SSD nu este indicat să se păstreze fișiere media cu filme, muzică sau fotografii. Acestea se pot păstra pe un Hard Disk separat. Stocând toate acestea pe un HDD, vei prelugi durata de viață a SSD-ului. Adăugând o memorie RAM sistemului de operare, acesta va apela mai puțin la SSD, iar SSD-ul tău va avea o durată de viață mai mare. Folosind SSD, calculatorul tău va porni în câteva secunde după ce ai apăsat butonul de alimentare. Programele vor rula mult mai repede iar jocurile vor avea o viteză de zece ori mai mare.

Iată și câteva modele de SSD cu caracteristicile principale:

  • SSD Intel 530 (verifică preț) Series are o capacitate de 120 GB ce funcționează cu o interfață SATA 3 având o rată de transfer de 600 Mb/s. Rata de transfer la citire este de 540 Mb/s iar la scriere are o rată de 490 Mb/s.
  • SSD Samsung 840 Evo Basic (verifică preț) cu o capacitate de 120 GB ce funcționează cu o interfață SATA 3, având o rată de transfer la citire de 540 Mb/s iar la scriere o rată de 410 Mb/s.

6 Comments
  1. Reply
    GoguCuVaca 6 decembrie 2016 at 11:59

    Spuneati ca pe un SSD nu e recomandat sa pastrezi stocate fisiere mari gen zeci sau sute de giga de filme,muzica ,etc.Pai si-atunci astia de ce fabrica SSD-uri de 1 sau 2 Tera? Ii trebuie windows-ului spatiu de stocare de vreun tera ca sa poata fi instalat si rula corespunzator sau,ce? Nu dezinformati! Informati corect si cand faceti o recomandare,explicati si de ce.In alta oridine de idei,daca tot sunteti experti,explicati mai elaborat si de ce SSD-urile au o viata limitata la sa zicem maximum de 100000 de scrieri.Si ce se intampla dupa acel numar de scrieri,ce fonomene apar,ce simptome,ce se intampla practic cu respectivul SSD.Ia sa vedem!?

  2. Reply
    Marius 26 martie 2017 at 10:12

    Gogucuvaca, articolul a fost scris pentru prosti si nu se asteptau ei sa vina un destept ca tine de pe islaz cu intrebarile astea. Asta e!

  3. Reply
    florin 4 aprilie 2017 at 10:00

    Mariu……GOGU are dreptate, informatiile trebuie sa fie explicite sa inteleaga si cei care nu sunt aroganti ca tine. Invata intai sa scrii corect si pe urma incearca sa fii arogant !!! Corect : Asta este – GRESIT asta e

  4. Reply
    Viorel 18 ianuarie 2018 at 17:24

    FLORIN,ambele variante sunt corecte 😉

  5. Reply
    cedlanio 17 mai 2018 at 14:07

    Atunci cand o zona de pe SSD ajunge la maximul de scrieri ea se marcheaza de softul dedicat SSD-ului ca inutilizabila capacitatea sa devenind mai scazuta. Am vazut SSD omorat in 6 luni de utilizare aiurea pe jocuri jucate 24/7 fara TRIM si SSD care merge de 8 ani tot pe jocuri dar cu utilizare omeneasca 4 – 8 ore pe zi cu softul proprietar instalat. Un SSD e foarte util deoarece scade dramatic consumul de curent electric al oricarui sistem marindu-i viteza dar ca pastrare a datelor pe timp indelungat ramane suveran
    HDD-ul.

  6. Reply
    Laurentiu 12 iulie 2018 at 20:43

    Cei ce au scris articolul au omis sau nu au stiut sa spuna ca defapt sunt 3 tipuri de chip flash de memorie NAND cu care se fac SSD-urile si anume: In prima categorie fiind si cele mai bune sunt SLC-urile dupa care urmeaza MLC-urile si apoi TLC-urile care sunt cele mai uzuale si cele mai ieftine. MLC-ul nu ese atat de ieftin si se incadreaza in categoria a 2-a de utilizare cu valori intre 3.000 si 10.000 se citiri/scrieri. TLC-ul are injur de 1.000 de astfel de cicluri.

Leave a reply

Review IT