Black Friday 2016 – 25 noiembrie 2016

BLACK FRIDAY 2016

Black Friday 2016 se va organiza si in acest an in Romania, conform traditiei americane, avand loc pe data oficiala de 18 noiembrie 2016, la o zi dupa sarbatoarea anuala Ziua Recunostintei (Thanksgiving Day) sau mult mai simplu in ultima vineri a lunii noiembrie, care semnifica in mod normal deschiderea oficiala a sezonului de reduceri de Craciun, insa la noi „ziua reducerilor” sau „ziua cu cele mai mari reduceri din an”. Oricum il vom cataloga, un lucru e sigur, Black Friday 2016 promite a fi un eveniment de mare amploare ce va include mult mai multe produse la reduceri cat mai mari, comparativ cu cel pe care il stiam din ultimii ani.

Chiar daca data oficiala a evenimentului Black Friday 2016 este 25 noiembrie 2016, mai mult ca sigur majoritatea magazinelor mari de IT si nu numai vor incepe pe data de 18 noiembrie 2016, si anume cu o saptamana mai devreme decat data oficiala, continuand probabil cu reducerile si ofertele de Black Friday pana in weekend-ul saptamanii de dupa evenimentul oficial. Astfel, in cazul in care ati ratat primul start sau nu ati mai prins la reducere produsele mult dorite, veti mai avea o sansa in cel de-al doilea start a evenimentului, insa pentru a nu rata nimic mai bine incepeti de pe acum pregatirile pentru Black Friday 2016.

black friday 2016

In ceea ce priveste acest „obicei” de a da startul evenimentului cu o saptamana mai devreme fata de data oficiala, se pare ca acest concept a luat amploare in ultimii doi ani de zile, chiar de la unul dintre principalii responsabili a lansarii evenimentului Black Friday in Romania. Mai exact, daca inca nu v-ati dat seama este vorba de eMAG.ro, cel mai mare magazin online si retailer IT din Romania, care impreuna cu Flanco au adus, in anul 2011, evenimentul Black Friday si in Romania. Cu toate ca este putin cam devreme sa vorbim de Black Friday 2016, aflati ca, in cadrul unei conferinte sustinute recent, Iulian Stanciu, CEO-ul de la eMAG.ro, a confirmat faptul ca evenimentul Black Friday 2016 va incepe la eMAG.ro cu o saptamana mai devreme decat data oficiala, si anume pe data de 18 noiembrie 2016.

Pe langa startul cu o saptamana mai devreme a evenimentului Black Friday 2016 la eMAG.ro, care va incepe, probabil, in jurul orelor 6-7 dimineata, dupa cum ne-a obisnuit cei de la eMAG in editiile anterioare, despre evenimentul din acesta an s-a mai aflat, deocamdata, participarea anumitor magazine cunoscute din Romania, precum Altex, CEL, evoMAG, F64, Flanco si QuickMobile. In plus, aproape toate magazinile specificate mai sus vor avea reduceri substantiale, la mai multe categorii, atat pe data de 18 noiembrie 2016 cat si pe data oficiala a evenimentului de 25 noiembrie 2016, singura exceptie fiind ca cei de la Flanco vor avea oferte de Black Friday 2016 doar pe data de 18 noiembrie 2016.

Daca ar fi sa facem un scurt rezumat ale tuturor editiilor de Black Friday (Vinerea Neagra) din Romania, incepem cu faptul ca acest eveniment, plin cu reduceri si promotii care mai de care mai mari si mai tentante pentru cumparatori, a fost adus si in Romania de catre eMAG si Flanco in anul 2011, de unde putem sa tragem o concluzie, in prezent, ca romanii au fost foarte receptivi si s-au adaptat rapid la noul concept de o zi speciala cu cele mai mari reduceri din an. Astfel, in aceasta perioada de cinci ani de zile, mereu de Black Friday (Vinerea Neagra) am avut parte de reduceri si oferte din ce in ce mai mari si mai bune la o gama larga de produse din cat mai multe categorii, indiferent ca vorbim de magazinele online sau cele fizice, din mediul offline, luand o mare amploare chiar de la prima editie din anul 2011 ce a tot crescut treptat si sigur pana in prezent, insa cu siguranta nu se va opri aici.

In prima editie a evenimentului Black Friday din 2011, cei de la eMAG au oferit reduceri semnificative de pana la 80%, la o gama variata de produse din cele mai importante categorii, intampinand insa si destul de multe probleme la interior, dar care nu s-au vazut deloc la exterior, conform celor spuse de cei de la eMAG.ro. „A fost un dezastru desi nu s-a vazut nimic. A iesit foarte bine in exterior, inauntru n-a iesit foarte bine pentru ca am uitat niste mici detalii, cum ar fi coordonarea stocurilor chiar in real time pentru ca in momentul cand vinzi in 20 de minute cat intr-o luna trebuie sa fie totul real time.”, a declarat Radu Apostolescu, fostul vicepresedinte eMAG, dupa prima editie a evenimentului special Black Friday (Vinerea Neagra).

Inca din al doilea an, adica 2012, cateva magazine online au dat startul evenimentului Black Friday inainte de data oficiala din Statele Unite ale Americii, ca in urmatorul an tot mai multe magazine s-au adaptat rapid la aceasta „traditie romaneasca” si au inceput sa se „intreaca” in cele mai mari reduceri si oferte de Black Friday (Vinerea Neagra), chiar cu o saptamana mai devreme decat data oficiala a evenimentului din SUA, mai exact in ultima zi de vineri a lunii noiembrie. Acestea fiind spuse, de la cateva zile mai devreme s-a ajuns la o „decalare” cu o saptamana mai devreme fata de data oficiala a evenimentului Black Friday, transformand aceasta „traditie” intr-un „autentic obicei romanesc” si care credem ca va continua si in urmatorii ani.

Black Friday, tradus in limba romana Vinerea Neagra, este un eveniment important din SUA, organizat imediat dupa sarbatoarea anuala Ziua Recunostintei (Thanksgiving Day), si anume in ultima zi de vineri a lunii noiembrie, ceea ce semnifica deschiderea oficiala a sezonului de reduceri de Craciun. Acesta a aparut pentru prima data in Statele Unite ale Americii, undeva prin anul 1960, conform careia campaniile publicitare pentru Craciun incep dupa incheierea paradelor de Ziua Recunostintei. Cu toate acestea, numele de Black Friday (Vinerea Neagra) provine de la registrele contabililor, conform comerciantilor americani, care sustin cu tarie ca denumirea de Black Friday vine de la notarea profiturilor cu negru, iar pierderile erau trecute cu rosu, insa de Ziua Recunostintei vanzarile cresteau semnificativ, astfel ca registrele de la contabilitate din cea de-a doua zi erau notate numai cu negru.

Cifre si statistici:

eMAG s-a distantat lejer de competitorii lui si au reusit cifre uimitoare, retailerul a vandut intr-o singura zi:

– 29.000 de televizoare
– 22.000 de parfumuri
– 18.600 de jucării
– 13.400 de laptopuri
– 13.000 de placi, perii si uscatoare de păr
– 12.000 de anvelope
– 9.000 de frigidere
– 2000 de smartwatch-uri
– 60 de tone de mancare pentru animale

Stocuri care au fost epuizate in mai putin de 30 de secunde:

– Microsoft Xbox ONE 500 GB Xbox  – 200 bucati
– Apple iPhone 6, 16GB, Silver – 300 bucati
– SSD Kingston V300 2.5″, 120GB, SATA – 3 200 bucati

Comentarii

Leave a reply

Review IT